Slider

Vodovody a kanalizace

Vodovody

TS provozují ve městě Úvaly více než 40 km vodovodních řadů, kterými je 24 hodin denně dopravována pitná voda do více než 2 200 úvalských domácností. Každý den proteče vodovodní sítí Úval více než 900 m3 pitné vody. Vodovodní síť včetně vodojemů je ve vlastnictví města Úvaly a je vybudována převážně z plastových trub.

Tato voda se akumuluje ve dvou vodojemech. Vodojem Rohožník o objemu
2 x 500 m3 se nachází v těsné blízkosti silnice I. třídy 12 mezi Úvaly a Újezdem nad Lesy. Vodojem Úvaly-Jih o objemu 2 x 400 m3 se nachází u silnice 101 mezi Úvaly a Škvorcem. Součástí vodojemů jsou automatické tlakové stanice osazené čerpadly, která čerpají vodu do vodovodní sítě Úval.

Město Úvaly nemá vlastní zdroj pitné vody. Téměř celé Úvaly (kromě Radlické čtvrti, která má vodu ze Želivky) jsou zásobeny velmi kvalitní pitnou vodou z vodního zdroje Káraný, kterou TS nakupují od Prahy.

V obou vodojemech je z důvodů hygienického zabezpečení vody dávkován chlornan sodný. Dezinfekce má při výrobě pitné vody vrcholnou prioritu a bez ní by nebylo možné zajistit, aby vyrobená pitná voda, která se do Vašich domácností dopravuje někdy i desítky kilometrů, byla skutečně zdravotně nezávadná a pitná. Hladina volného chloru je na obou vodojemech denně měřena.


Kanalizace

Odpadní vody z města Úvaly jsou odváděny splaškovou kanalizační soustavou na čistírnu odpadních vod Úvaly kromě odpadních vod z lokality U Horoušánek, která je odkanalizovaná na čistírnu odpadních vod Horoušany. Celková délka kanalizační sítě města, kterou TS provozují, je necelých 42 km.

Kanalizační síť města je oddílná, což znamená, že do splaškové kanalizace nesmí být vypouštěny ani dešťové vody ani vody ze žump, septiků nebo domovních čistíren odpadních vod.

Kanalizační síť je převážně gravitační a vybudovaná z kameniny. Některé nové kanalizační stoky jsou z důvodu nepříznivých terénních podmínek tlakové, což znamená, že odpadní voda musí být čerpána čerpadly. Tlaková kanalizace je vybudována z plastových trub.

Odpadní vody musí být před vypuštěním do povrchového toku Výmola vyčištěny na úroveň požadovanou v povolení k vypouštění odpadních vod, které vydává příslušný vodoprávní úřad. K tomu slouží mechanicko – biologická čistírna odpadních vod Úvaly (ČOV), kterou také provozují TS.

Proces čištění funguje tak, že se odpadní voda nejprve mechanicky předčistí a zbaví největších nečistot. Tyto nečistoty se nazývají shrabky a vyvážejí se na skládku. Dále následuje biologické čištění, kde se pomocí směsi mikroorganismů nazývané aktivovaný kal odstraňuje především rozpuštěné organické znečištění. Po čištění následuje dosazování, kdy se v nádržích odděluje sedimentací aktivovaný kal od vyčištěné vody. Vyčištěná voda se poté vypouští do Výmoly. Část odsazeného kalu se vrací zpět do čistícího procesu, část je oddělena (tzv. přebytečný kal) a dále se stabilizuje, odvodňuje a zahušťuje v rámci tzv. kalového hospodářství. Zahuštěný kal se poté odváží k dalšímu zpracování v zemědělství.